esmaspäev, 23. november 2009

Kolmas kodutöö

Artiklis „The case for Mobile education2 tuuakse välja järgnevad õpistiilid, mida võiks m-õppe puhul kasutada.

Personaalne õppimine. Tunnustab mitmekesisust, õppijate erinevusi ja omapärasid. Pearõhk on individuaalsusel, mil moel õppimine on välja arendatud, edastatud ja toetatud. Siin määratletakse õpet, mis arvestab erinevaid õppimise stiile ja lähenemisviise. Toetab sotsiaalseid, kognitiivseid ja füüsilisi erinevusi ning mitmekesisust. Siin puhul on m-õpe annab võimaluse läheneda õppijatele personaalselt ja nende omapäradele vastava õpikeskkonna loomisel on suureks abiks. Õppimine toetab isikustatud õppimist iga üksiku õppija jaoks ning pakub võimalust õppida, millal ja kus ja kuidas nad seda soovivad.

Õppimise, puhul, kus on oluline asukoht ehk mis toimub konkreetsest asukohast lähtuvalt. Saab kasutada m-õpet õppimise toena. On selles kontekstis sobiv nt kaugõppe puhul, kui mobiilitehnoloogiat saab kasutada asukohapõhiselt õppijate asukoha määramiseks/piiritlemiseks ja seeläbi õppijaid ühendada.


Reaalset elu sisaldava õppe puhul, mis hõlmab õppijatele olulisis reaalse maailma projekte ja probleeme. Siin eeldatakse, et õpe põhineb reaalsele elule vastavatel ülesannetel ja õpilased oleksid kaasatud nt küsitlustes osalemistesse. Õpilastel peaksid kättesaadavad ressursid nende probleemide lahendamiseks. Mobiilne õpe võimaldab siin tingimusi täita, nt sisestada andmeid, määrata asukohta, teha koostööd olenemata vahemaast kui kaugel üksteisest asetsetakse.

Mobiilne tehnoloogia toetab reflektsiooni ja enesehindamist ning e-portfoolio tehnoloogiaid. Seetõttu on m-õppest antud pedagoogiliste tehnoloogiate kasutamine võimalik. Õppimisega kaasneb laiem sotsiaalne ja majanduslik taust ning õppuritel on võimalik oma erinevaid ressursse jaotada ( nt aeg). Seetõttu pole oluline konkreetne aeg, ruum ja kohalolevad teised õppurid vaid kooostööd saab teha endale sobival ajal ja kohas, teostada ühiseid projekte, suurendada töö efektiivsust ja saada toetust juhendajalt.

Allikas: Defining, Discussing, and Evaluating Mobile Learning: The moving finger writes and having writ… .
John Traxler University of Wolverhampton, UKIRRODL Vol 8, No 2 (2007) ISSN: 1492-3831

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar